Venus

Venus er nummer 2 planet fra Solen. Og Venus bliver også kaldt for Jordens søster planet. Og det gør den fordi at den har næsten samme størrelse som Jorden og samtidig, så er det faktisk også en af de 2 planeter som ligger lige ved siden af Jorden. Og i modsætning til Merkur, så har Venus rent faktisk en atmosfære. Men det er altså en meget tung og tyk atmosfære, som er ekstremt giftig.

Derudover, så er Venus også rigtig varm. Så selvom den havde en god atmosfære, så var det altså ikke noget for os mennesker.

Venus er fuld af kæmpe store bjerge, meteorkratere, vulkaner og gamle søer af lava. Men da Venus atmosfære er så tyk, så kan vi altså ikke tage billeder af dens overflade, uden at vi bruger noget meget snedig teknologi. Den her snedige teknologi, den hedder radiobølger. Og ved hjælp af radiobølger, så kan vi rent faktisk se hvordan overfladen af Venus ser ud. I hvert fald sådan nogenlunde. Fordi Venus er indehyldet i sådan en tyk, tyk atmosfære, nærmest som dis. Så helt normale kamera, som man ellers kan tage billeder af planeter med, den ser altså kun en helt masse skyer rundt omkring Venus.

Venus er en flot planet og vi kalder den for Jordens søsterplanet da de har næsten samme størrelse, er naboer og fordi Venus er et pigenavn.

Venus
Venus

Et rigtigt billede af Venus taget ude fra rummet af rumsonden Mariner 10.

press to zoom
Venus og jorden
Venus og jorden

Et billede der illustrere størrelsesforholdet mellem Jorden og Venus. Billedet af Venus er et radar-billede så man kan ikke se skyerne.

press to zoom
Venus og Solen
Venus og Solen

En kunstners billede af Venus foran Solen.

press to zoom
Venus
Venus

Et rigtigt billede af Venus taget ude fra rummet af rumsonden Mariner 10.

press to zoom
1/8

En af de her vulkaner som jeg nævnte før, den hedder Maat Mons, og det er altså den allerstørste vulkan på planeten. Og den er bare mega stor. Større end noget som vi har her på Jorden.

Venus har ligesom Merkur ingen måner. Og det kan måske være fordi at Venus ikke vejer ligeså meget som Jorden, eller måske fordi den er så tæt på Solen, så Solen trækker der her måner væk fra den, eller måske en kombination af de to ting, eller måske noget helt tredje, vi ved det ikke helt. Men faktum er, at den har nul måner.

I har måske allerede regnet det ud, at eftersom Merkur ikke var den varmeste planet i solsystemet, så måtte det altså være Venus. Fordi Venus ligger tæt på Solen og den har samtidig denne her tykke, tykke atmosfære, som virker som en kæmpe vinterjakke. Og alt det her, det er altså med til at gøre at der bliver op til 450 grader celsius, på overfladen af Venus. Det er utroligt meget, og hele 50 grader mere end på overfladen af Merkur.

Et udtryk i kommer til at høre senere, det er drivhuseffekten. Og Venus har altså en tyk, tyk atmosfære. Og derfor har Venus en kæmpestor drivhuseffekt, den er altså god til at holde på varmen. Det er det, det betyder.

Venus atmosfære er lavet af tykke skyer fyldt med CO2, også kaldet for Kuldioxid. Når vi brænder olie af på Jorden, så laver vi samtidig kuldioxid. Så hver gang vi køre i bil eller tænder for lyst eller computeren så brænder vi altså olie, kul eller gas af som laver kuldioxid.

Os
Os

Venus atmosfære (luft) består næsten kun af Os. Vi kalder også denne Os for CO2, eller Kuldioxid.

press to zoom
Forurening
Forurening

Venus atmosfære (luft) består næsten kun af Os. Vi kalder også denne Os for CO2, eller Kuldioxid.

press to zoom
Drivhuseffekten
Drivhuseffekten

Venus tykke atmosfære virker som en varm jakke, eller som et drivhus. Man kalder det at en planet varmes op af dens atmosfære for Drivhuseffekten.

press to zoom
Os
Os

Venus atmosfære (luft) består næsten kun af Os. Vi kalder også denne Os for CO2, eller Kuldioxid.

press to zoom
1/6
space_guy_6.png

Venus er godt nok næsten ligeså stor som Jorden. Men den vejer altså kun ca. 20% af hvad Jorden vejer. Og det vil lidt svare til, at Venus vejer ligeså meget som et barn, og at Jorden vejer ligeså meget som 2 voksne mennesker.

Atmosfæren på Venus består næsten udelukkende af CO2, en meget giftig gas som vi også har her på Jorden. CO2, det er dem gas der bliver lavet når vi afbrænder kul, olie og gas her på Jorden. Og det er det som kommer ud af biler, flyvemaskiner, både og andre maskiner, der afbrænder nogle af de her ting. Og den her gas som hedder CO2, det er altså en type gas, som vi kalder for en drivhusgas. Og det gør vi, fordi den er med til at varme Jorden op, eller i det her tilfælde, Venus op, ligesom et drivhus. Det er altså en gas som gør at planeter holder på varmen.

Som jeg også nævnte i starten af videoen, så er atmosfæren på Venus altså også utrolig tung. Faktisk, så bliver man udsat for tryk på overfladen af Venus, der er 90 gange så stor, som det tryk, vi bliver udsat for på Jorden.

Det er lidt svært at forklare hvad tryk rent faktisk gør. Men alt over en, det vejer noget, selv luft. Og trykket på Venus overflade er altså lige stort som det er nede på Jorden, hvis du var 1 kilometer under vandet. Og 1 kilometer under vandet, det er der altså intet menneske der kan overleve.

Veritas
Veritas

Et konceptbillede af en måske kommende NASA mission der skal tage flotte høj-opløselige billeder af hele Venus.

press to zoom
Pioneer 1
Pioneer 1

Pioneer 1 er en rumsonde designet til at gå i kredsløb omkring Venus. Den er sendt op af Amerikanerne fra NASA.

press to zoom
Kratere på Venus
Kratere på Venus

Venus har også mange kratere fra den gang planeten var ung og ikke havde en så kraftig atmosfære.

press to zoom
Veritas
Veritas

Et konceptbillede af en måske kommende NASA mission der skal tage flotte høj-opløselige billeder af hele Venus.

press to zoom
1/9

Venus flyver hurtigt rundt omkring Solen i sit kredsløb fordi den er så tæt på Solen. Den flyver dog ikke nær så hurtigt rundt omkring planeten som Merkur, som er endnu tættere på Solen.

 

Venus er planet nummer 2 fra Solen og et år på Venus er kun 224,5 dage lang. Et år er så langt tid det tager at komme en gang rundt omkring Solen.

Rusland sendte i 1982 deres rumskib Venera 13, ned på overfladen af Venus. Og rent faktisk, så overlevede rumskibet i hele 57 minutter, før den blev knust af det utroligt store tryk og brændt op af den ekstreme varme der er på overfladen af planeten.

Men rumskibet nåede at sende 1 billede tilbage til Jorden, og det er altså det billede som i ser på nu.

Venus roterer rundt om dens egen akse utroligt langsomt, og faktisk så tager det Venus kortere tid om at komme en hel omgang rundt omkring Solen, end det gør for den at dreje en enkelt omgang rundt omkring dens egen akse. Og derfor er dagene på Venus altså utroligt lange. Faktisk er de 242 jorddage. Og til sammenligning, så tager det kun Venus 224½ dag, om at komme en omgang, hele vejen rundt omkring Solen.

Venus er opkaldt efter den romerske gudinde for skønhed, kærlighed og frugtbarhed.

opgave_multiple_choice.png