The Big Bang

Universet er det største som vi mennesker kender til. Inden i vores univers er alt. Vi ved at universet opstod i en kæmpe eksplosion, som vi kalder for The Big Bang, ca. 13,8 milliarder år siden, men vi ved ikke om der var noget før det.

Man kan ikke se længere tilbage end til starten af The Big Bang, og man ved derfor ikke hvad der skete før den store eksplosion.

I centrum af vores solsystem ligger Solen. Solen er vores helt egen stjerne. Ligesom Jorden drejer rundt omkring Solen, så drejer Solen rundt omkring et stort sort hul i midten af vores galakse. Vores galakse hedder Mælkevejen. Mælkevejen er helt utroligt stor, den har mellem 200 milliarder og 400 milliarder stjerner. Hver eneste af disse stjerner har deres eget solsystem med planeter.

 

Man kan her se et billede af mælkevejen taget fra oven. Den ligner en spiral. Inde i midten af vores galakse er der et stort sort hul som alle stjernerne i galaksen er i kredsløb om. Hver lille prik er en stjerne, faktisk er alt det hvide og røde stjerner. Det sorte hul er stort, men på et billede af en hel galakse er det så småt at man ikke kan se det. Alt det lyse man kan se i midten er faktisk også stjerner der ligger rigtig tæt og derfor lyser hele centrum af galaksen op.

 

Galakser har mange forskellige forme. En af de mest ubredte er spiral-typen. Den nærmeste galakse ved siden af vores galakse er Andromeda galaksen. Det er også en spiral-galakse og den ligger ca. 2,5 millioner lysår væk. Det vil sige at det tager lyset fra vores sol 2,5 millioner år om at flyve hen til Andromeda galaksen.

 

Det er ikke kun i midten af vores galakse, Mælkevejen, at der er et stort sorl hul. Faktisk så regner man med at der er et sort hul i midten af de fleste galakser i universet. Sorte huller er gamle mega-stjerner som er løbet tør for brændstof og eksplodered indad, også kaldet imploderet. Da de var så tunge, begyndte deres store tyngdekraft at suge alt til sig og over tiden vokser og vokser de. De suger alt hen mod sig, selv andre store stjerner. Se her hvordan det ser ud når det sorte hul i midten af vores galakse får fat i en stjerne.

Galakserne er på billeder altid meget lyse i midten. Det er fordi hver lysprik er en stjerne og der er utroligt mange stjerner i midten som ligger meget tæt. Selvom det sorte hul er meget stort, så er det alligevel så lille at man ikke kan se det på billeder af hele galakser.

I universet består af store samlinger af galakser. Galakser ligesom mælkevejen og helt andre typer der både er mindre og større. Der er flere galakser i universet end man kan forestille sig, der er nemlig mellem 100 og 200 milliarder galakser.

 

Alt dette er meget stort og meget svært at forstå og det er okay. Det er også svært at vise det. Tallene er så store at de ikke giver meget mening for os mennesker. For os føles universet uendeligt stort.

Universet består af kæmpe galakser som ligger spredt i store netværk udenom det område hvor hvor The Big Bang skete i.

Bonus information:

  • Universet er ca. 13,8 milliarder år gammel. Vores egen sol er ung og er "kun" ca. 4,6 milliarder år gammel.

  • Der er et sort hul i midten af næsten alle galakser!

opgave_multiple_choice.png

Hjemmesiden Natur og teknologi på hovedet er en del af Medier på Hovedet - CVR 37533572

Undervisning

på hovedet

Besøg Natur og teknologi på hovedet på Youtube, Facebook eller send en e-mail på                        hiawrj@gmail.com

  • YouTube
  • Facebook

Denne læringsportal er et personligt projekt, som udarbejdes af mig alene. Der skal tages forbehold for faktuelle fejl og mangler.

Tegninger er lavet af Anders Pedersen.

Du skal som lærer selv bruge din faglige viden til at sørge for at det, du oplyser dine elever om, er korrekt.