Solen

Om dagen, så kan man se Solen, hvis man kigger op. Eller måske ud i horisonten om morgenen eller om aftenen. Solen er altså det største i vores solsystem, også selvom den ikke fylder særlig meget når man kigger op mod himlen.

Solen er helt utrolig varm, faktisk er den mere varm end man sådan lige kan forestille sig. Og ligesom et bål, så udsender Solen altså både varme og lys. Og alt den her varme og lys, den rammer Jorden. Ja, lyset og varmen rammer rent faktisk også alt det andet i vores solsystem. Alt den lys som Solen udsender, det er det der gør at vi har dage her på Jorden. Og når der er nat her på Jorden, så er det altså fordi, at Jorden har drejet rundt omkring sig selv. Vi kan sige at vi har vendt ryggen til Solen. Men det vil jo sige, at der rent faktisk er dag omme på ryggen, altså på den anden side af Jorden.

Solen, den er ikke lavet af klippe og vand ligesom Jorden er. Den er i stedet for lavet af noget gas. Men det der er helt specielt ved Solen, i forhold til de andre gasplaneter, det er at den er så stor, at alt det her gas, det rent faktisk har antændt sig selv. Det er altså blevet så varmt, at der er gået ild i det og det rent faktisk er blevet helt flydende. Det er blevet til det som man kalder for plasma.

Så selvom man havde bygget et rumskib, der rent faktisk måske kunne klare alt den varme som Solen udsendte, så kan man altså ikke lande på Solen, fordi Solen den har ikke nogen fast overflade, ligesom Jorden eller Mars har det.

Solen er meget stor, rent faktisk er den 1 million gange større, end Jorden er det. Og dvs. at hvis Solen var en skål, så kunne man altså tage 1 million Jordkugler, og fylde ned i skålen.

Delvis solformørkelse
Delvis solformørkelse

Ikke hele Solen bliver dækket af Månen og solformørkelsen er derfor kun delvis.

press to zoom
Ringformet solformørkelse
Ringformet solformørkelse

Månens afstand til Jorden variere alt efter hvor i dens kredsløb den er. Når den er længst væk fra Jorden og den går lige foran Solen, så får vi en ringformet solformørkelse.

press to zoom
Solformørkelse set fra rummet
Solformørkelse set fra rummet

Den sorte skygge er ca. 160 km bred.

press to zoom
Delvis solformørkelse
Delvis solformørkelse

Ikke hele Solen bliver dækket af Månen og solformørkelsen er derfor kun delvis.

press to zoom
1/8

Solen er helt utrolig flot, men man skal passe på med at kigge direkte på den. Det er vigtigt at man bruger korrekt beskyttelse hvis man vil se direkte på den.

Man skal også bruge beskyttelse, selv hvis der er solformørkelse. Man kan købe specielle briller til at beskytte sine øjne.

Jeg nævnte før, at Jorden kunne vende ryggen til Solen om natten. Og det kan den altså fordi at Jorden drejer rundt omkring sig selv. Lidt ligesom hvis man havde en bold og snurrede den rundt på ens finger. Men Jorden gør noget mere end at dreje rundt omkring sig selv. Den drejer nemlig også rundt omkring Solen. Man kan altså sige at den er i kredsløb omkring Solen. Og faktisk, så er alt i vores solsystem i kredsløb omkring Solen. Og det er måske derfor at vi kalder det for et solsystem.

Solen er i midten, og alle de andre ting i solsystemet drejer rundt omkring Solen. En anden sjov ting er, at lys det rent faktisk også tager tid om at rejse, hele vejen fra Solen og hen til Jorden. Og faktisk så tager det hele 8 minutter for at lyset kommer fra Solen og ned til Jorden. Og dvs. at hvis du ser Solen stå op om morgenen, og det første gang du ser lyset fra Solen, så har det lys altså været på vej i 8 minutter og Solen har rent faktisk været stået op 8 minutter før du kunne se det.

Her kan du se et computer lavet billede af vores solsystem. Solen ligger i midten og er mega giga stor.

Det andet billeder viser solens 3 lag.

Solsystemet
Solsystemet

Solen ligger i midten af vores Solsystem. Solen er også det allerstørste i vores solsystem. Planeterne er forstørrede på dette billede så man kan se dem bedre.

press to zoom
Solens lag
Solens lag

Solen har 3 lag. Kernen er det første lag og er i midten af Solen. Strålingszonen det andet lag. Konvektionszonen er det tredje og yderste lag. Det yderste skær kalder man for Koronaen.

press to zoom
Solsystemet
Solsystemet

Solen ligger i midten af vores Solsystem. Solen er også det allerstørste i vores solsystem. Planeterne er forstørrede på dette billede så man kan se dem bedre.

press to zoom
1/2

Solen opfører sig faktisk lidt ligesom et bål, som jeg nævnte tidligere. Men i stedet for at det her bål det brænder i en time, eller måske 2 timer. Så har Solen brændt i 4,6 milliarder år. For hvert milliard år, så skal der rent faktisk gå tusinde millioner år. Det er vanvittigt langt tid, men selvom Solen har eksisteret i så lang tid, så regner forskere faktisk med at Solen stadigvæk vil leve i yderligere 5 milliarder år. Grunden til at Solen ligeså stille om 5 milliarder år vil dø, det er simpelthen fordi at den løber tør for brændstof. Igen så kan man sammenligne det lidt med et bål. Når der ikke er mere træ at brænde af, så stopper ilden. Og det samme kan ske med Solen. Når der ikke er mere gas. Så er der altså ikke mere brændstof som Solen kan bruge til at udsende alt varmen og lyset, og så vil den stoppe med at være en sol.

Ligesom Jorden, og de fleste andre planeter, så har Solen også en masse forskellige lag. Inderst inde i Solen, der er kernen. Det er herinde den laver alt sin energi. Det er herinde alle de her små gasmolekyler de bliver smeltet sammen og laver en masse, masse energi. Udenomkring kernen, der ligger strålingszonen. Og det er i strålingszonen at alt den energi, som bliver lavet inden i kernen, den bliver transporteret ud af, mod overfladen. Solens aller yderste lag, det hedder konvektionszonen, og det er det lag som man kan se når man kigger op mod Solen om dagen. Eller måske hvis man har set billeder taget af Solen med et specielt infrarød kamera. Udover Solens yderste lag, konvektionszonen, så har Solen rent faktisk også et ydre skær, fordi der er så meget lys der kommer ud af den. Og det her ydre skær, det kalder man for koronaen.

Hernede på Jorden, der kan vi rent faktisk få rigtig meget nytte ud af Solen. Udover at det giver os lys og varme, så kan vi også lave solceller. Og de her solceller de kan tage strålerne fra Solen, altså de stråler som giver os varme og lys, og lave dem om til strøm. F.eks. strøm som vi kan putte i vores batterier, som vi har i vores mobiltelefoner.

opgave_multiple_choice.png