Saturn

Saturn, det er nummer 6 planet fra Solen. Og den anden største, af de store gasplaneter. Man kan altid kende Saturn, fordi den har de her kæmpe store, og flotte ringe. Ringene de er lavet af sten, støv, klipper og is, som alt sammen drejer rundt omkring Saturn. Saturn bliver også kaldt for planeten med ringene.

Iskrystallerne og de små isklumper i Saturns ringe stammer fra nogle af dens måner som har gejsere der spyr vand ud i rummet. Vandet bliver så fanget af Saturns tyngdekraft og ligger sig i dens ringe.

Saturn har 62 måner, muligvis nogle flere, som vi ikke har fået øje på endnu. Og de 2 største af de her, de hedder altså Titan og Rhea. Og som jeg nævnte tidligere, så er Saturn altså også lavet af gas, lidt ligesom Jupiter. Og de her gasplaneter, de bliver også kaldt for gaskæmper. Netop fordi de er så store, i forhold til de her små normale klippeplaneter, som f.eks. Jorden og Mars er.

Saturn er kæmpe stor, men den vejer altså ikke særligt meget. Faktisk så vejer Saturn så lidt at hvis man havde en kæmpe balje med vand, ude i rummet, så ville Saturn altså flyde oven på vandet. Lidt ligesom en badebold. Og det beviser bare, at selvom noget er utroligt stort, så kan man ikke helt vide vægten på den. F.eks. en spand der er lukket til med fjer og en spand der er lukket til med bly i. Der ved man ikke hvilken en er tungest, før man fysisk går hen og mærker på dem.

Selvom Saturn er 764 gange større end Jorden, der kan altså være 764 Jordkloder inde i Saturn, så vejer den altså kun 95 gange så meget som Jorden. Den vejer altså ligeså meget som 95 Jordkloder.

Kæmpe storme raser også på Saturn. Og specielt de storme, som er nær polerne. Altså nordpolen og sydpolen, er specielle. For her er stormene nemlig sekskantede. Og de raser, og går rundt og rundt i ring.

Næsten alle de flotte billeder taget af Saturn og dens mange måner er taget af rumsonden Cassini.

 

Cassini er designet til at studere Saturn og dens måner og nåede endelig frem til planeten i år 2004.

Saturns måner, de ligger også skævt i forhold til de andre måner, hos planeterne i vores solsystem. Og en af de her måner, som ligger allermest skæv, den hedder Iapatus. Og samtidig, så er den her måne, også en af dem der ligger allerlængst væk fra Saturn.

De 4 mest kendte af Saturns måner, de hedder Iapatus, Rhea, Titan og Enceladus.

Enceladus er utrolig lys, og ser nærmest helt hvid ud. Og det er fordi dens overflade er dækket af frossen is. Og det vil altså sige at alt den lys den modtager fra Solen, det kommer hen og rammer dens overflade og så går det ud imod verdensrummet igen. Den virker altså lidt ligesom et spejl.Man regner med at det meste af det is som er i Saturns store flotte ringe, det kommer fra dens måne, Enceladus.

Ringene, det kan ses af et billede taget af rumsonden Cassini. Og det ligner sådan en blå tåge af iskrystaller. Enceladus har nemlig kæmpe store vulkaner på overfladen. Men de her vulkaner, de sender ikke lave ud ligesom på Jorden, i stedet så sender de vand ud, ligesom kæmpestore gejsere. Og når vandet bliver forstøvet og kommer ud i rummet, så fryser det lynhurtigt til is. Altså til små iskrystaller og bliver fanget af Saturns enorme tyngdekraft og derfor bliver de her fantastiske ringe bl.a. dannet.

Saturns måne Titan, det er den anden største måne i vores solsystem, kun overgået af Jupiters måne, Ganymede. Og Titan er interessant pga. den har en form for atmosfære og man kan se at der rent faktisk er en flydende væske på overfladen af månen, lidt ligesom på Jorden, men i stedet for vand, så regner man med det er en eller anden form for flydende væske som ikke er vand. Sikkert nogle meget, meget giftigt.

Ligesom Jupiter, så drejer Saturn også meget hurtigt rundt omkring sig selv. Og faktisk, så tager det kun Saturn 11 timer om at dreje en hel omgang omkring dens egen akse. Derudover, så ligger den endnu længere væk fra Solen end Jupiter gør. Og derfor tager det den utrolige 29½ år om at komme en hel gang rundt omkring Solen.

Og ligesom jeg fortalte jer at Saturns måner har en skæv akse i forhold til de andre i vores solsystem, så har Saturn altså også en skæv akse i forhold til de andre i vores solsystem. I stedet for at den er lige, så ligger den altså skævt.

Planeten, den er opkaldt efter den romerske gud Saturn. Guden for landbrug. Saturn var en af de første romerske guder og han er derfor meget velkendt i gamle dage, og rigtig meget tilbedt. Lørdag på engelsk, er også opkaldt efter Saturn, altså Saturday.

Saturn er den sjette planet i vores solsystem og derfor er det netop den sjette dag i vores uge der hedder Saturday, altså lørdag.

 

Poetisk, mente man i gamle dage.

Bonus information:

  • Saturns ringe består af udover støv, sten og klipper også af iskrystaller og små isklumper.

  • Mange har Saturn som deres yndlingsplanet pga. dens store flotte ringe.

  • De fleste af Saturns 62 måner er meget små og er derfor ikke så interessante. De minder mest af alt om store asteroider.

  • Selvom Titan er en måne til Saturn, så er den altså større end den mindste planet i vores solsystem, Merkur.

opgave_multiple_choice.png

Hjemmesiden Natur og teknologi på hovedet er en del af Medier på Hovedet - CVR 37533572

Undervisning

på hovedet

Besøg Natur og teknologi på hovedet på Youtube, Facebook eller send en e-mail på                        hiawrj@gmail.com

  • YouTube
  • Facebook

Denne læringsportal er et personligt projekt, som udarbejdes af mig alene. Der skal tages forbehold for faktuelle fejl og mangler.

Tegninger er lavet af Anders Pedersen.

Du skal som lærer selv bruge din faglige viden til at sørge for at det, du oplyser dine elever om, er korrekt.