Neptun

Neptun, det er den planet som ligger længst væk fra Solen. Den ligger så langt væk, at man ikke ved særligt meget om planeten. Man ved dog en lille smule. Og den lille smule man ved, det er at det er en af de 4 store gasplaneter i vores solsystem. Samt at den har nogle meget små, tynde, ringe rundt omkring sig.

Da Neptun ligger så langt væk, så har vi heller ikke mange flotte billeder af planeten. Mange af de billeder i ser af Neptun er de samme, da der simpelthen ikke findes særlig mange billeder af planeten.

Planeten, den ligger nummer 8 fra Solen og ligesom Uranus, så er det altså også en iskæmpe. Neptun er lavet af næsten det samme som Uranus er, men den har flere forskellge typer af de der gasser som ligger som slush-ice i overfladen af planeten.

Neptun har 14 måner og det er den eneste planet som matematikere rent faktisk kunne regne ud eksisterede, før vi overhovedet kunne se den med et teleskop.

Neptun har nogle af solsystemets allervildeste storme og vindhastighederne kan nå helt op på 2100 km/t. Og de her storme, de kan altså vare ved i flere måneder, ja op til hele år. Man regner med, at de her vilde, vilde storme de bliver dannet fordi der er relativt varmt inden i Neptuns kerne, men der er rigtig koldt i tomrummet omkring planeten.

 

Fordi den er så langt væk fra Solen. Og når kulde og varme mødes, så skabes der trykforskelle og så bliver vindende sat i gang. De kommer i kæmpestor og hurtig bevægelse. Neptuns temperatur på overfladen ligger på ca. -200 grader celcius.

Det er svært at se de store storme, men de raser på hele planetens overflade.

Neptuns største måne hedder Triton, og den er speciel, fordi det er den eneste af de store måner i vores solsystem som drejer den modsatte vej end de andre. Rumforskere, de tror lidt at Triton kommer for Kuiperbæltet.

Kuiperbæltet, er det asteroidebælte som ligger uden omkring vores solsystem. Og Neptuns tyngdekraft har altså på et tidspunkt været så stor at den lige så stille har opsnappet Triton i dens kredsløb. Og det er altså derfor at Triton nu er blevet en måne for Neptun.

Månen Triton, den består primært af is, som er lavet af frossen vand. Husk nu at der er mega koldt ude i tomrummet. Og det vil sige at alt vand der er ude i tomrummet, det fryser helt automatisk til is.

Neptun, det er en meget langsom planet i forhold til dens kredsløb omkring Solen. Og faktisk, så tager det planeten utrolige 165 år om at komme en hel omgang rundt omkring Solen. Og den er altså dobbelt så lang tid om at komme rundt omkring Solen som Uranus er.

Men selvom den er langsommere end Uranus i sit kredsløb omkring Solen. Så er den faktisk lidt hurtigere rundt omkring sin egen akse. Og et døgn på Neptun er derfor 16 timer langt.

Neptun er blevet opkaldt efter havets gud, fra romersk mytologi. Og det er den, fordi Neptun har denne flotte blå overflade lidt ligesom havet, hernede på Jorden.

Neptun hedder i græsk mytologi Poseidon. Triton var Poseidons søn og er ligesom i den lille havfrue ofte gengivet som menneske fra hofterne op og fisk fra hofterne og ned.

Bonus information:

  • Neptun er den sidste af de 4 gas-kæmper i vores solsystem. Både Uranus og Neptun bliver også kaldet for is-kæmper fordi de er så kolde.

  • Proteus er Neptuns anden største måne. Den er opkaldt efter en kropsskiftende hav-gud fra græsk mytologi.

opgave_multiple_choice.png

Hjemmesiden Natur og teknologi på hovedet er en del af Medier på Hovedet - CVR 37533572

Undervisning

på hovedet

Besøg Natur og teknologi på hovedet på Youtube, Facebook eller send en e-mail på                        hiawrj@gmail.com

  • YouTube
  • Facebook

Denne læringsportal er et personligt projekt, som udarbejdes af mig alene. Der skal tages forbehold for faktuelle fejl og mangler.

Tegninger er lavet af Anders Pedersen.

Du skal som lærer selv bruge din faglige viden til at sørge for at det, du oplyser dine elever om, er korrekt.