1. og 2. klasse

Når vi spiser mad, så er det ikke lige meget hvad vi spiser. Der findes sund mad og usund mad. Den sunde mad er med til at give dig energi til at lege, gå i skole og dyrke sport og er samtidig med til at opbygge din krop, så du kan vokse. Den usunde mad gør dig sløv og kan få din mave til at gøre ondt.

 

  • Den sunde mad er groft brød, grøntsager, fisk og magert kød, magert vil sige uden så meget fedt, fedt er det hvide i kødet. F.eks. rugbrød, kartofler og gulerødder, laks og koteletter.

 

  • Den usunde mad er slik, chips, sodavand, chokolade og hvidt brød. Det er usundt fordi kroppen ikke kan bruge det til meget og man siger at de har 'tomme kalorier' - man bliver altså hurtigt sulten igen efter man har spist det, fordi det ikke mætter.

Sund og usund mad
Sund og usund mad

Der findes sund og usund mad. Det er okay at spise usund mad, så længe man ikke får for meget af det.

Sund mad
Sund mad

Sund mad er vigtigt for at ens krop kan udvikle sig rigtigt.

Junkfood
Junkfood

Junkfood kan være meget dårligt for kroppen, typisk fordi de indeholder høje mængder af fedt, sukker og salt.

Sund og usund mad
Sund og usund mad

Der findes sund og usund mad. Det er okay at spise usund mad, så længe man ikke får for meget af det.

1/7

Man kan godt spise usundt en gang i mellem, man skal bare huske at spise mest af det sunde og spise det sunde hver dag.

Det er vigtigt at spise sundt hvis man vil leve til man bliver gammel og hvis man vil have en god kondition og godt helbred.

3. og 4. klasse

Når man snakker om næring, så er det vigtigt at vide at for meget af alting kan være skadeligt for kroppen. Selv hvis man drikker for meget vand kan man gøre skade på sig selv inden i kroppen.

 

I mad er der 3 forskellige typer for næring. Der findes kulhydrater, proteiner og fedt.

 

  • Kulhydrater er det som man kan finde i slik i form af den søde sukker, men det er også hvad f.eks. grøntsager er bygget op af. Grøntsager er dog ikke søde ligesom slik er det, så man kan godt smage at det er en anden type af kulhydrater som de har i sig.

 

  • Proteiner er det vigtigste for vores krop. Det er vores krops byggesten. Uden dem kan vi ikke udvikle vores krop og vokse. Proteiner får man normalt fra kød, æg, fisk og mælk, men også fra bælgfrugter som bønner, jordnødder og ærter og andre naturlige produkter.

 

  • Fedt kender man nok mest fra det man har på kroppen. Alle mennesker har et naturligt lag af fedt som dækker hele vores krop. Det er det som man kan tage fat i når man hiver op i huden. Man kan få fedt fra at spise kød der indeholder meget fedt, f.eks. flæskesteg eller frikadeller. Man kan også få fedt fra chokolade, mælk, fløde, dressinger og meget andet.

Kulhydrater

Her kan du se eksempler på hvad Kulhydrater, Proteiner og Fedt er.

Kulhydrater
Kulhydrater

Grøntsager er sunde kulhydrater med fibre.

Kulhydrater
Kulhydrater

Grøntsager er sunde kulhydrater med fibre.

Kulhydrater
Kulhydrater

Sukker er usunde kulhydrater uden fibre.

Kulhydrater
Kulhydrater

Grøntsager er sunde kulhydrater med fibre.

1/4

Proteiner

Proteiner
Proteiner

Proteiner er f.eks. alt kødet på dyr. Det hvide man kan se er fedt.

Proteiner
Proteiner

Ca. halvdelen af fisk er lavet af protein.

Protein
Protein

Hvis man er vegetar og ikke vil spise kød, så kan man få proteiner ved f.eks. at spise bønner.

Proteiner
Proteiner

Proteiner er f.eks. alt kødet på dyr. Det hvide man kan se er fedt.

1/5

Fedt

Fedt
Fedt

Bacon er næsten kun lavet af fedt.

Fedt
Fedt

Fedt er det hvide man ser sammen med kød.

Fedt
Fedt

Fedt sidder normalt i kanten af kød og kan let skæres fra.

Fedt
Fedt

Bacon er næsten kun lavet af fedt.

1/5

Det er vigtigt at kunne kende forskel på Kulhydrater, Proteiner og fedt. Lav opgaverne og prøv at huske hvordan man kan se forskel.

5. og 6. klasse

Der er 2 forskellige typer af kulhydrater. De hedder simple og komplekse kulhydrater. De simple er det hvide sukker som man kan købe i butikker og som man finder i slik, hvid brød og sodavand. De komplekse kommer i form af stivelse og fibre. Du får dem ved at spise grøntsager, frugt, groft brød, kartofler og bælgfrugter.

 

Der findes også forskellige typer fedt, faktisk hele 3 forskellige typer. De hedder mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer. Mættet fedt er den type fedt som kommer fra dyr - både i form af fedt på kød, men også fra mælk og æg. Dette er den type af fedt man skal spise mindst af da den er med til at øge ens blodtryk. Det er bedst at have et lavt blodtryk. De 2 umættede fedttyper kommer primært fra planteolier men også fra fede fjerkræ og fisk.

De komplekse kulhydrater er de sunde - det er også dem som ikke er søde. De simple kulhydrater smagter sødt og dem finder man i slik, kage, sodavand og også i ting så som burgerboller.

Forståelsesspørgsmål

Hvad betyder magert?

  • Magert er en type sukker.

  • Kød uden fedt.

  • Fedt.

 

Hvad er 'tomme kalorier'?

  • Mad som mætter meget.

  • Mad som ikke feder.

  • Mad hvor man bliver hurtig sulten igen.

Hvad er næring?

  • Alt mad.

  • Fed mad.

  • Slankende mad.

 

Spørgsmål 4:

  • Svar 1.

  • Svar 2.

  • Svar 3.

Antal rigtige svar:

Hvor mange typer næring findes der?

  • 2.

  • 3.

  • 4.

 

Er fedt fra dyr eller planter bedst?

  • Fra dyr.

  • Fra planter.

Færdig - tjek mine svar

Velkommen til emnet Næringstyperjeg er din guide her.

 
 
 
Simple kulhydrater
Simple kulhydrater

Simple kulhydrater kommer fra hvid sukker. Der er masser af hvid sukker i slik, kage og sodavand.

Komplekse kulhydrater
Komplekse kulhydrater

Komplekse kulhydrater kommer fra grøntsager og er fuld af gode fibre der giver en god mæthedsfornemmelse og giver ens fordøjelsessystem noget at arbejde med.

Fedt
Fedt

Fedt er det som alle mennesker har under huden på hele kroppen. Nogle har mere end andre og man kan også godt have et lag fedt omkring sine organer inden i kroppen.

Simple kulhydrater
Simple kulhydrater

Simple kulhydrater kommer fra hvid sukker. Der er masser af hvid sukker i slik, kage og sodavand.

1/3

Det er bedst af få fedt fra planter, da fedt fra dyr er meget usundt for ens krop.

 

Fedt fra fisk og fjerkræ er bedre end fedt fra køer og grise.

 

Det er ofte let at skære fedtet fra oksekød og grisekød da det ofte ligger som en kant over kødet.