Merkur

Merkur, det er den mindste planet i vores solsystem. Men i modsætning til vores måne, så er Merkur altså i kredsløb omkring Solen, og ikke omkring Jorden. Det er den planet som ligger allertættest på Solen. Og Merkur har altså ingen måner selv.

Der er ingen jordskælv på Merkur, fordi at planeten den er fuldstændig død. Der er altså ikke nogen geologisk aktivitet på planeten. Og det vil sige, at dens overflade heller ikke ændrer sig. I hvert fald ikke med mindre der er nogle meteorer eller lign. der rammer den.

Merkur er faktisk blevet ramt af meteorer utroligt mange gange. Og den allerstørste meteor som har ramt Merkur, den har altså skabt et krater som er bredere end 1.500 kilometer. Og det her krater har vi faktisk givet et navn, og vi kalder det for Caloris Basin.

Merkur er en planet, men den ligner meget vores egen Måne. Merkur er kun ca. 25% breddere og de er begge grå og fyldt med kratere fra Meteor nedslag.

Selvom Merkur, det er den planet som allertættest på Solen, så er den underligt nok ikke den varmeste i vores solsystem. Men selvom det ikke er den varmeste planet i vores solsystem, så er der stadigvæk brændende varmt på overfladen af Merkur. Faktisk så er der over 400 grader celcius på overfladen af Merkur, altså om dagen.

Grunden til at Merkur ikke er den varmeste planet i vores solsystem, det er altså fordi, at den ikke har nogen atmosfære. En atmosfære virker lidt ligesom en jakke og er med til at holde på varmen. Men, den har Merkur altså ikke. Så alt varmen der rammer Merkur, den flyver bare ud i verdensrummet igen.

Men selvom der bliver de her 400 grader celcius om dagen på Merkur. Så kommer temperaturen faktisk helt ned til omkring de minus -180 grader celsius om natten. Og det er altså meget koldere end noget sted på Jorden.

Jordens atmosfære er den luft som vi trækker vejret i. Uden den kunne vi ikke leve på Jorden. Nogle planeter har en atmosfære som er lavet af andet end det som Jordens atmosfære er lavet af. Merkur har dog ingen atmosfære og derfor er der meget varmt og dagen og frysende koldt om natten.

Merkur er opkaldt efter guden af det samme navn. Og Merkur var rent faktisk guden for kommunikation, handel og hurtighed. Derudover, så var han faktisk også den gud som førte de døde til underverdenen, ved at føre dem over de dødes hav.

I 2004 så sendte NASA faktisk et robotrumskib i kredsløb omkring Merkur. Dette gjorde de fordi de rigtig gerne vil studere planeten. Rumskibet er blevet kaldt for Messenger, og det har altså taget den hele 7 år om at rejse fra Jorden og hen til planeten Merkur. Bare for at tage billeder og lave andre komplekse undersøgelser. Det er en rigtig lang rejse, ligeså snart man er ude i rummet.

De billeder den tager, og de undersøgelser den laver, dem sender den tilbage til Jorden ved hjælp af radiobølger. Og der kan altså ikke være særligt meget data i radiobølger da bølgelængden er så lang. Så det tager rigtig langt tid om at sende data hele vejen tilbage til Jorden.

Rumsonden Messenger blev opsendt i 2004 og først 7 år senere i 2011 nåede den frem til Merkur. I 2015 løb den tør for brændstof til at navigere med og den styrtede ned på Merkurs overflade.

 

Rumsonden Mariner 10 kom aldrig i kredsløb omkring Merkur, den fløj bare forbi planeten.

Merkur er meget tæt på Solen, og på grund af dette så har den rent faktisk også rekorden i at komme rundt omkring Solen hurtigt, af alle de planeter som er i vores solsystem. Faktisk, tager det kun Merkur 88 dage om at komme en hel omgang rundt omkring Solen.

Men selvom den er hurtig til at komme rundt omkring Solen, så er den rigtig langsom til at dreje rundt omkring sig selv, og det tager den faktisk 58 dage om at komme en hel omgang rundt omkring sig selv. Og det vil altså sige, at et døgn på Merkur, er 58 dage jorddage langt.

opgave_multiple_choice.png

Hjemmesiden Natur og teknologi på hovedet er en del af Medier på Hovedet - CVR 37533572

Undervisning

på hovedet

Besøg Natur og teknologi på hovedet på Youtube, Facebook eller send en e-mail på                        hiawrj@gmail.com

  • YouTube
  • Facebook

Denne læringsportal er et personligt projekt, som udarbejdes af mig alene. Der skal tages forbehold for faktuelle fejl og mangler.

Tegninger er lavet af Anders Pedersen.

Du skal som lærer selv bruge din faglige viden til at sørge for at det, du oplyser dine elever om, er korrekt.