Mennesket i rummet

Mennesket var faktisk ikke det første dyr i rummet, der var nemlig hunde og aber oppe før os. Men det var ikke aberne selv som kom derop, det var derimod mennesket som sendte dem derop for a teste hvad der ville ske med dyr i rummet. Det viste sig at både aber og hunde godt kunne klare sig i rumskibe i rummet og de banede dermed vejen for menneskers rejse ud i rummet.

Der er blevet sendt mange dyr ud i rummet. I starten døde de inden de kunne komme tilbage til Jorden, men efter få år lærte man teknologien til at få dem sikkert tilbage.

De første dyr blev sendt op i rummet i 1949 og allerede i 1961, altså 12 år senere, var den første mand sendt ud i rummet. Det var russeren Jurij Gagarin var det første menneske i rummet. Han blev sendt op med rumskibet Vostok 1. Derefter har mange kosmonauter og astronauter været ude i rummet. Amerikaneren Neil Armstrong var det første menneske som stod på Månen i 1969, hans rumskib hed Apollo 11.

 

De første dyr blev sendt op i rummet i 1949 og allerede i 1961, altså 12 år senere, var den første mand sendt ud i rummet. Det var russeren Jurij Gagarin var det første menneske i rummet. Han blev sendt op med rumskibet Vostok 1. Derefter har mange kosmonauter og astronauter været ude i rummet. Amerikaneren Neil Armstrong var det første menneske som stod på Månen i 1969, hans rumskib hed Apollo 11.

 

Den første dansker i rummet hedder Andreas Enevold Mogensen og blev født i 1976. Han blev d. 2. september 2015 sendt op på en 10 dage lang mission hvor han skulle lave forskellige eksperimenter som undersøger hvad der sker med et menneskes krop når man er i rummet og er vægtløs. Han havde også nogle andre ting han skulle lave, f.eks. skulle han sætte et par småsatellitter i kredsløb fra rumstationen ISS (Den Internationale Rumstation, International Space Station) og havde derfor meget travlt i de 10 dage han var deroppe. Missionen hed Iriss, altså navnet på de græske guders sendebud. Han var derfor fritaget fra f.eks. rengøring.

 

Der har været over 550 mennesker i rummet siden vi første gang var deroppe og den der har været der oppe længst er russeren Gennady Padalka, med 894 dage.

Nogle skeptikere siger at vi som mennesker aldrig har været på Månen - det er dog veldokumenteret og der er over 10.000 billeder taget på Månen, video optaget og sten taget med hjem til Jorden.

Når vi sender mennesker ud i rummet, så sker det ved hjælp af en kæmpe raket. På den raket fastspænder vi et rumskib som først kan flyve når det er kommet ud i rummet. Når man bliver fyret af sted i en raket går det utroligt hurtigt og det kan være meget farligt. De fleste gange ender det heldigvis godt, men nogle gange gør det ikke. Mennesker er døde når raketten eksploderer pga. en fejl.

 

Man kan ikke sende en hel rumstation ud i rummet på en gang, derfor er astronauter nødt til at bygge den del for del efter materialerne er kommet derud. I kan her se astronauter i rumdragter arbejde på at sætte forskellige dele af rumstationen sammen og opføre nye moduler. 

 

Selvom vi ikke har været oppe på Månen i mange år, så har vi alligevel kørt rundt i en bil deroppe. På Månen kalder man sådan en for en Buggy. Den er bygget helt specieltfor at kunne køre rundt på Månens barske og kolde landskab.

 

Alting opfører sig underligt i rummet fordi der ingen tyngdekraft er til at holde noget som helst på plads. Mennesker og selv vand flyver rundt inde i rumstationen og man skal derfor lærer hvordan man drikker vand, hvordan man vasker hår, hvordan man skal sove og alt muligt andet som vi ikke skænker en tanke nede på Jorden.

Det er meget svært at sende folk ud i rummet. Men nu ser det ud til at vi er ved at få god ny teknologi.

 

Private firmaer så som SpaceX laver nemlig raketter som kan lande på Jorden igen efter brug.

Mennesker har altid kigget mod himlen og set på stjernerne. I meget gamle dage vidste man ikke hvad stjerner og planeter var og man begyndte at tro at man kunne se ind i fremtiden ved at undersøge og fortolke dem. Det var rent overtro og de personer som hævdede at de kunne tyde deres betydning blev kaldt for astrologer. De mente altså at astrologi var en videnskab, selvom det kun er baseret på overtro og historier.

 

I dag ved vi at det kun er ren fantasi men det bruges stadigvæk som underholdning i f.eks. ugeblade og magasiner som laver stjernetegnshoroskoper. I horoskoper kan man læse om bl.a. hvordan ens dag bliver eller hvilken retning ens liv vil tage i den kommende tid, alt sammen baseret på ens stjernetegn.

 

For ca. 300 år siden i 1700 tallet begyndte man at finde ud af at astrologi nok ikke var en rigtig videnskab og videnskaben astronomi overtog i stedet. Astronomi er baseret på observationer og undersøgelser, altså de ting man kan se og bevise ved hjælp af bl.a. matematik.

Astrologi er det som man kalder for en fup-videnskab.

 

Den er altså ikke baseret på videnskab, men i stedet er den baseret på rene spekulationer og påstande.

Bonus information:

  • Den første mand i rummet var russer, den første mand på Månen var amerikaner og vi har lige haft den første dansker i rummet i år 2015.

  • Der har kun været 1 dansker i rummet nogensinde.

  • Det kræver mange års træning og uddannelse for at få lov til at blive astronaut og komme ud i rummet.

  • Det er gammel teknologi vi bruger når vi sender folk ud i rummet i dag. Således bruger vi stadigvæk gamle russiske raketter til det.

opgave_multiple_choice.png

Hjemmesiden Natur og teknologi på hovedet er en del af Medier på Hovedet - CVR 37533572

Undervisning

på hovedet

Besøg Natur og teknologi på hovedet på Youtube, Facebook eller send en e-mail på                        hiawrj@gmail.com

  • YouTube
  • Facebook

Denne læringsportal er et personligt projekt, som udarbejdes af mig alene. Der skal tages forbehold for faktuelle fejl og mangler.

Tegninger er lavet af Anders Pedersen.

Du skal som lærer selv bruge din faglige viden til at sørge for at det, du oplyser dine elever om, er korrekt.