Dværgplaneter

I vores solsystem, der findes der 5 kendte dværgplaneter. Og jeg siger kendte dværgplaneter, for det kan godt ske at der er flere i vores solsystem end vi har fundet. De er nemlig meget små, og de er meget svære at få øje på.

Den mest kendte dværgplanet, den hedder Pluto. Og den ligger utroligt langt væk fra Solen. Endnu længere væk end Neptun gør det.

Alle de flotte billeder taget af Pluto er alle sammen taget af rumsonden New Horizons.

 

Det er en rumsonde som har taget over 9 år om at komme hele vejen hen til planeten.

De 4 andre dværgplaneter i vores solsystem, de hedder Eris, Haumea, Makemake og Ceres. Pluto er ikke kun den mest kendte af de 5 dværgplaneter, det er også den største. Men selvom det er den største, så er det dog ikke den tungeste. Den titel går til Dværgplaneten Eris.

Eris må altså være lavet af et eller andet som vejer mere end det som Pluto er lavet af. Lidt ligesom at bly vejer mere end fjer.

Ceres, det er den (dværg)planet som ligger tættest på Jorden. Og Ceres, den ligger i et område i vores solsystem der hedder Asteroidebæltet. Og Asteroidebæltet er altså en helt masse store klipper som er i kredsløb rundt omkring Solen. Og det her bælte af asteroider, som går hele vejen rundt omkring Solen, det ligger altså mellem Mars og Jupiter.

Pluto, Haumea og Makemake de ligger alle sammen i Kuiperbæltet. Kuiperbæltet er ligesom Asteroidebæltet, det ligger bare længere væk. Det ligger ude bag Neptun og omgiver også hele vores solsystem.

Eris ligger hverken i Asteroidebæltet eller i Kuiperbæltet, den ligger endnu længere væk fra Solen.

Vi har kun gode billeder af Pluto og Ceres.

 

Desværre så har ingen rumsonder endnu været forbi Haumea, Makemake eller Eris.

 

De billeder vi har af de sidste 3 dværgplaneter er taget med teleskoper fra store afstande.

Selvom dværgplaneter ikke er lige så store som rigtige planeter, så kan de faktisk godt få måner alligevel. Faktisk, så har Pluto hele 5 måner. Og én af dem, er så stor at den næsten kunne være en dværgplanet for sig selv. Men det er den ikke, da den er fanget af Plutos kredsløb. Og derfor, kalder vi det for en måne. Eris har 1 måne og Haumea har 2 måner. Makemake og Ceres de har ingen måner.

Plutos største måne, den jeg fortalte om lige før, den hedder Charon og den er meget speciel. Charon er speciel fordi den er meget stor. Normalt så er en planet i centrum og månen drejer rundt omkring planeten. Men fordi at Charon er så stor, så gør det at den trækker rigtig meget i Pluto. Og Pluto er derfor ikke længere i centrum for Charons bane. Så både Charon og Pluto de drejer altså rundt omkring et område i midten af deres indbyrdes baner.

Charon er Plutos største måne. Men faktisk så har Pluto 5 måner i alt. De hedder udover Charon altså: Hydra, Nix, Styx og Kerberos. De er alle opkaldt efter noget omhandlende døden.

Bonus information:

  • Pluto er meget lille og ligger i et asteroidebælte, Kuiperbæltet.

  • Der er måske flere dværgplaneter i vores solsystem som vi ikke har fundet endnu.

  • Charon er en stor måne i forhold til Pluto, men lille i forhold til vores.

opgave_multiple_choice.png

Hjemmesiden Natur og teknologi på hovedet er en del af Medier på Hovedet - CVR 37533572

Undervisning

på hovedet

Besøg Natur og teknologi på hovedet på Youtube, Facebook eller send en e-mail på                        hiawrj@gmail.com

  • YouTube
  • Facebook

Denne læringsportal er et personligt projekt, som udarbejdes af mig alene. Der skal tages forbehold for faktuelle fejl og mangler.

Tegninger er lavet af Anders Pedersen.

Du skal som lærer selv bruge din faglige viden til at sørge for at det, du oplyser dine elever om, er korrekt.

Pluto

Et bedre rigtigt billede af Pluto, men ikke de rigtige farver.