1. og 2. klasse

Vi har brugt batterier til at gemme elektricitet i mange år. Vi kender batterier som runde aflange tingester som kan få lommelygter til at lyse eller lommeregnere til at virke. I de seneste år har batterierne dog udviklet sig meget og vi har nu teknologi som Smartphones, bærbare computere og biler som alle bruger batterier. Batterier er altså en måde hvorpå vi kan gemme elektricitet uden at vi skal bruge ledninger.

Merkur
Merkur

Et flot billede af Merkur taget af MESSENGER rumsonden.

Caloris Basin
Caloris Basin

Caloris Basin er hele det lyse runde område som fylder midten af billedet. Det kan være svært at se.

Merkurs overflade
Merkurs overflade

Merkurs overflade er fyldt med kratere. Store og små.

Merkur
Merkur

Et flot billede af Merkur taget af MESSENGER rumsonden.

1/9

Merkur er en planet, men den ligner meget vores egen Måne. Merkur er kun ca. 25% breddere og de er begge grå og fyldt med kratere fra Meteor nedslag.

Kom med eksempler på hvad der kræver energi, f.eks. det at bevæge sin arm.

3. og 4. klasse

Vi kan få tunge biler på flere tons til at køre kun ved hjælp af batterier fordi vi de seneste år har udviklet et nyt type batteri - Lithium-Ion batteriet. Lithium-Ion batteriet er også det type batteri som vi bruger i vores Smartphones og alle de nye smarte ting så som Skateboard med motor, Surfboard med motor, Flyvende droner og meget mere.

Jordens atmosfære er den luft som vi trækker vejret i. Uden den kunne vi ikke leve på Jorden. Nogle planeter har en atmosfære som er lavet af andet end det som Jordens atmosfære er lavet af. Merkur har dog ingen atmosfære og derfor er der meget varmt og dagen og frysende koldt om natten.

Merkurs nordpol
Merkurs nordpol

På Merkurs nordpol er der nogle dybere kratere hvor Solens stråler aldrig rammer. Dybt nede i disse kratere ligger der store søer af vand, som er frosne og er blevet til is.

Merkurs nordpol
Merkurs nordpol

Isen er farvet gult på billedet, så man lettere kan se det.

Merkurs nordpol
Merkurs nordpol

På Merkurs nordpol er der nogle dybere kratere hvor Solens stråler aldrig rammer. Dybt nede i disse kratere ligger der store søer af vand, som er frosne og er blevet til is.

1/2

Tænke opgave: Kan en lille bil eller en stor bil køre længst?

5. og 6. klasse

Lithium-Ion batteriet virker ved at man har en plade lavet af metallet Lithium og en plade lavet af Grafit. Imellem pladerne har man en tredje og meget tynd deleplade med så små huller i sig at kun elektroner kan komme igennem - altså ikke hele molekyler eller atomer. Der er også en væske imellem alle pladerne som man kalder for en Elektrolyt.

Når man sætter elektricitet til Lithium batteriet så begynder alle elektronerne som sidder på pladen af Lithium at bevæge sig igennem Elektrolytten og den tynde deleplade og hele vejen ned til Grafitpladen. Når alle elektronerne er kommet fra Lithium pladen og ned til Grafit pladen, så er batteriet ladet helt op. Når vi så tænder for vores Smartphone eller bil, så begynder elektronerne at bevæge sig fra pladen lavet af Grafit og op til pladen lavet af Lithium og så kan vi hive den elektricitet som vi tidligere har ladet ind i batteriet, ud af det igen.

Dette kan måske lyde kompliceret, og det er det også, men faktisk så er det bare små elektroner som bevæger sig frem og tilbage, alt efter om man lader batteriet op eller om man bruger elektricitet fra batteriet.

Jo højere op noget kommer, jo mere beliggenhedsenergi får det. Hvordan tror i så man får mindre beliggenhedsenergi?

Forståelsesspørgsmål

Kendetegn på Merkur:

 • Den er stor.

 • Den har en atmosfære.

 • Den er lille.

 

Kendetegn på Merkur:

 • Den er tættest på Solen.

 • Den er den varmeste planet.

 • Den ligner Jorden.

Hvilket nummer planet er Merkur fra Solen?

 • Nummer 1.

 • Nummer 2.

 • Nummer 3.

 

Hvad er der specielt ved ikke at have en atmosfære?

 • Der er altid varmt.

 • Der er altid koldt.

 • Der er varmt og dagen og koldt om natten.

Antal rigtige svar:

Drejer Merkur langsomt eller hurtigt om sin egen akse?

 • Langsomt.

 • Hurtigt.

 

Drejer Merkur langsomt eller hurtigt omkring Solen?

 • Langsomt.

 • Hurtigt.

Færdig - tjek mine svar

Velkommen til emnet Batterier